Logga in/Registrera dig

Nisse Strinning

(1917-2006)
Konceptet som Strinning byggde vidare på under hela sin karriär, började med en uppgift på Tekniska Högskolan, där han skulle rita en villa. I förslaget till köket fanns embryot till ett diskställ som 1946 skulle bli diskhyllan Elfa. När Bonniers folkbibliotek 1949 utlyste en tävling tillsammans med dåvarande Svenska Slöjdföreningen, vann Strinning och hustrun Kajsa med en bokhylla som hade Elfa som förlaga. Stringhyllans idé är den utbyggbara konstruktionen som består av plastade ståltrådskonsoler där hyllplanen vilar. Stringhyllan fick 1954 guldmedalj på Triennalen i Milano.

Under 50-talet etablerades firman String Design AB som bland annat deltog på en vandringsutställning för nordisk design i USA 1954 och H55 i Helsingborg året därpå.

Under 1960-talet ledde framgången till samarbete med möbelfabrikanter som Thonet, Deutsche String och Casala. Strinning ritade även sängar, stolar och bord.

Strinning fortsatte utvecklingen av String, att formge möbler åt svenska och utländska möbeltillverkare samt delta i retrospektiva utställningar, även under sina sista år i livet.