Logga in/Registrera dig

Göta Trägårdh

(1904-1984)
Mode- och textildesignern Göta Trägårdh har satt spår i historien genom sina starka intryck från modernismen och en lång rad betydande positioner. Efter utbildningen på Tekniska skolan i Stockholm, blev Göta Trägårdh 1925 modetecknare och redaktör för Bonniers Månadstidning. Teckningarna gav i sin tur uppdrag att rita dekor och kläder till en mängd teaterföreställningar. 1930 samarbetade Trägårdh med Gunnar Asplund kring utsmyckningen av Stockholmsutställningen där uppdraget bland annat innebar utformningen av personalens uniformer.

1939 grundade hon tillsammans med Anders Beckman, Beckmans skola för reklam och mode, där hon blev huvudlärare i mönsterkomposition och modeteckning. Trägårdh anlitades som konsult, bland annat av Gävle ångväveri, för att ta den svenska textilindustrin in i framtiden. 1954 började hon även som chefsdesigner på STOBO, Stockholms Bomullsspinneri.

Trägårdhs aktualitet ökade i mitten av 50-talet då hon deltog i H55 i Helsingborg med ansvar för och urval vid de svenska klädvisningarna. Under följande två decennier arbetade hon som konstnärlig rådgivare och textilkonstnär vid Tuppen (1964-67) och Gamlestaden - Strömma (1967-75). De sista fem åren av sitt liv var Göta Trägårdh frilansdesigner vid Borås Wäfveri.